Alexandra Bento

Ordem dos Nutricionistas

Formação académica

PhD em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (2016), pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. MSc em Inovação Alimentar (2008), pela Universidade Católica Portuguesa. Licenciatura em Ciências Nutrição (1993), pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. Pós-Graduação em Gestão na Saúde (2019), pela Católica Porto Business School.

Experiência profissional

Nutricionista, Assessora Superior de Saúde da carreira de Técnico Superior de Saúde (2000-), Administração Regional de Saúde do Norte/DICAD/Unidade de Alcoologia e Assessora de Saúde da carreira de Técnico Superior de Saúde (1996-2000), Administração Regional de Saúde do Norte/Hospital de São Gonçalo (1996-2000).

Professora Auxiliar Convidada (2007-), Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa (regente das unidades curriculares de Política Alimentar e Nutricional e Gastrotecnia). Professora Auxiliar Convidada (2018-), Instituto Universitário Egas Moniz (regente da unidade curricular Política Alimentar).

Cargos relevantes

Bastonária da Ordem dos Nutricionistas (2012-). Membro do Conselho Nacional de Saúde (2016-). Membro do conselho consultivo da Entidade Reguladora da Saúde (2019-). Membro do Grupo de Acompanhamento para a Salvaguarda e Promoção da Dieta Mediterrânica (2014-2018). Presidente da Comissão Instaladora da Ordem dos Nutricionistas (2011-2012). Vice-Presidente do conselho consultivo da Plataforma Contra a Obesidade (2008-2011). Presidente da Direção da Associação Portuguesa dos Nutricionistas (1998-2011).

Outras funções

Membro de comissão editorial da revista Acta Portuguesa de Nutrição (2017-). Presidente da comissão organizadora do I ao X Congresso de Nutrição e Alimentação (2001-2011). Presidente da comissão organizadora do I e II Congresso da Ordem dos Nutricionistas (2017 e 2019).

Distinções

Medalha de serviços distintos do Ministério da Saúde, Grau Ouro (2018). Medalha de mérito da Câmara Municipal do Porto, Grau Ouro (2015).

Livros

Autora do livro “Comer bem é o melhor remédio” (2017). Porto Editora

---------------------------------------------

 

Academic Education

PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences (2016), by the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto. MSc in Food Innovation (2008), by Universidade Católica Portuguesa. BSc in Nutrition Sciences (1993), by the Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto. Postgraduate in Health Management (2019), by the Católica Porto Business School.

Work Experience

RD Nutritionist, Senior Health Advisor in the career of Senior Health Technician (2000-), Regional Health Administration of the North/DICAD/Alcohology Unit and Health Advisor in the Senior Health Technician career (1996-2000), Regional Administration of North Health/São Gonçalo Hospital (1996-2000).

Invited Assistant Professor (2007-), Faculty of Biotechnology, Universidade Católica Portuguesa (coordinator of the Food and Nutrition Policy and Gastrotechnics curricular units). Invited Assistant Professor (2018-), Egas Moniz Higher Institute of Health Science (coordinator of the Food Policy course unit).


Relevant positions

President of the Portuguese Council of Nutritionists (2012-). Member of the National Health Council (2016-). Member of the advisory board of the Health Regulatory Authority (2019-). Member of the Monitoring Group for the Safeguarding and Promotion of the Mediterranean Diet (2014-2018). President of the Installation Committee of the Portuguese Council of Nutritionists (2011-2012). Vice-President of the Advisory Board of the Platform Against Obesity (2008-2011). President of the Portuguese Association of Nutritionists (1998-2011).

Distinctions

Ministry of Health Distinct Services Medal, Gold Grade (2018). Medal of Merit from the Porto City Council, Gold Grade (2015).

Medal for distinguished services, from the Ministry of Health, Gold Grade (2018). (2018). Medal of Merit from the Porto City Council, Gold Grade (2015).

  

Books

Author of the book “Eating well is the best medicine” (2017). Porto Editora