Lilian Bouçada Barros

Instituto Politécnico de Bragança

Lillian Barros (LB) is an assistant researcher at the Centro de Investigação de Montanha (CIMO), Instituto Politécnico de Bragança (IPB) and vice-coordinator of CIMO. She obtained her degree in Biotechnology Engineering (2002) at IPB and obtained her PhD “Doctor Europeus” in Pharmacy - Nutrition and Bromatology at the University of Salamanca (2008). She has published more than 500 indexed papers, within the highest impact factor journals in Food Science and Technology area and has a 59 h‐index. She has edited 4 books, has written several book chapters, registered national and international patents, is principal investigator and member of 24 on-going research projects, has received awards from several different organizations, and is also an associate editor of the Food & Function journal from RSC. Her scientific work has raised interest and has led to the supervision of several post-doc, PhD and master students. LB scientific production has been very relevant and has reached top positions in the world rankings (Highly Cited Researcher in 2016, 2017, 2018 and 2020 Clarivate). Her research targets are mainly in the identification, separation and recovery of functional molecules from different natural products.

 

 

Lillian Barros (LB) é investigadora auxiliar no Centro de Investigação de Montanha (CIMO) do Instituto Politécnico de Bragança e vice-coordenadora do CIMO. LB é licenciada em Engenharia Biotecnológica pelo IPB e completou o doutoramento Doctor Europeus em Farmácia - Nutrição e Bromatologia pela Universidade de Salamanca em (2008). Publicou mais de 500 artigos em revistas indexadas com elevado fator de impacto dentro da área Agricultural Sciences - Food Science and Technology. Detém um índice h de 59. Editou 4 livros, escreveu diversos capítulos de livros, tem várias patentes nacionais e internacionais, é investigadora responsável e membro de 24 projetos em curso, tem recebido vários prémios e distinções, e é editora associada da revista Food & Function da RSC. LB tem experiência na supervisão de investigadores de pós-doutoramento, alunos de doutoramento, mestrado. A produção científica tem sido muito relevante e tem atingido lugares cimeiros nos rankings mundiais (Highly Cited Researchers nos anos de 2016, 2017, 2018 e 2020). As principais linhas de investigação são a identificação, separação e recuperação de moléculas funcionais de diferentes produtos naturais.